written by
Team Firmax

Natural Texture voor het lichte stadsappartement van Pieterjan.

FIRMAX 4 min read

Pieterjan kocht zijn eerste appartement op de Diksmuidelaan in Brussel van een bekende muzikant. Vanaf de vierde verdieping kijkt hij uit op de bomen en valt het licht prachtig binnen. Na de aankoop was er een strak budget voor de inrichting en moesten er keuzes gemaakt worden. Met firmax realiseerde Pieterjan alsnog zijn droomkeuken, die gevierd werd met de bereiding van zijn signature pasta-dish: penne met langzaam gegaarde tomatensaus en Italiaanse worstjes. Het recept vind je onderaan.

Stadsappartement

Hoewel Yser een van de levendigere buurten is van Brussel, ontloop je in dit kleine stadsappartement op de aangrenzende Diksmuidelaan de drukte toch grotendeels. Met behulp van enkele eerste ingrepen; een goede schilder zette de muren en plafonds mooi egaal en wit en de grenen parket werd afgeschuurd en opnieuw vernist, werd de kwaliteit van deze plek meteen weer in de kijker gezet. Het afschuren van de plafondbalken tot de beton weer zichtbaar werd, droeg alleen maar bij aan de zuivere architecturale opfrissing.

Nadien restte nog de keuken. Die stamde uit grootmoeders tijd en was een chaotische samenstelling van kasten, toestellen en allerhande materialen. Dat deze plaats moest maken voor een keuken die in de lijn lag van de andere veranderingen, werd snel duidelijk.

Slim ontwerp

Een keukeneiland was voor Pieterjan essentieel, hier zag hij zichzelf al ontbijten met zicht op groen en aperitieven met zijn vrienden. Echter was dit niet zo evident; een kleine ruimte vraagt des te meer om een slim ontwerp. Een bevriende architecte van hé architectuur hielp met het plan van de indeling, en kwam met enkele doordachte oplossingen zoals bijvoorbeeld het afgerond keukenblad in Inox.

Voor zo’n kleine keuken betaal je bij een schrijnwerker of een grotere keukenhandel toch snel veel geld. Bovendien bleken ze drukbezet. Daarom koos Pieterjan voor firmax. Hij bestelde de basismodules bij IKEA, die zijn steeds flatpack beschikbaar. Deze gingen makkelijk in de kleine lift naar boven en met hulp van een handige harry werden ze gemonteerd. De nieuwe keuken kwam stilaan tot leven, en werd afgewerkt met keukendeuren- en ladefronten van firmax, geleverd op dezelfde flatpack manier als IKEA.

Materialen

Pieterjan twijfelde niet en ging voor de afwerking in Natural Texture. De zachte kleurnuances en de natuurlijkheid van het materiaal zijn helemaal anders en veel mooier dan wat een basic IKEA-front zou brengen. Natural Texture is een manueel geplaatste kalkpleister met subtiele kleurnuances en karakteristieke imperfecties. Dit materiaal in combinatie met de praktische werkbladen in Inox vangt het licht prachtig op wat resulteert in een serene en uitnodigende sfeer.

Installatie

Net als de IKEA-keukenmodules, werden de keukendeuren- en ladefronten ook flatpack door firmax geleverd. Enkel het opklikken en afregelen diende nog te gebeuren, een klus die snel geklaard was. Het werkblad was iets in dit geval moeilijker, dat werd dan ook door firmax opgemeten en geplaatst met een verhuislift.

De toestellen zijn van Miele en werden geleverd en geïnstalleerd door hun installateurs, zeer handig. Zij regelden de nodige aansluiting, wat het werk voor Pieterjan heel wat lichter maakte. Top service en resultaat; de spoelbak is naadloos in het werkblad ingelast, de frigo staat niet langer los en de donkerbruine kast is vervangen door een hedendaagse keuken in een natuurlijke tint van kalksteen.

“Op een halve dag was mijn IKEA-keukenmodule omgevormd tot een hedendaagse en architecturale keuken. Het unieke Natural Texture materiaal met de zachte look en subtiele imperfecties geeft meteen een meerwaarde en laat het hele appartement groter lijken.” - Pieterjan, Brussel

Signature pasta-dish

Het startschot voor keukengebruik werd gegeven met een kooksessie door Pieterjan zelf. Hij gaat voor zijn signature pasta-dish waar hij bij zijn vrienden om gekend staat: penne met langzaam gegaarde tomatensaus en Italiaanse worstjes. Het recept komt uit het receptenboek van het iconische River Café in Londen, waar hij enkele jaren woonde. Super easy en perfect voor een etentje met vrienden. Ontdek het zelf:


Ingrediënten en bereiding voor 6 personen:

 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 fijngesneden rode uien
 • 5 Italiaans gekruide (venkel)worstjes, van het vel verwijderd en verbrokkeld tip: La Dolce Vita worstjes van Dierendonck do the trick
 • 1.5 eetlepels verse rozemarijn
 • 2 laurier bladen
 • 2 fijngesneden rode pepers
 • 1 blik gepelde kerstomaten
 • 600 gr penne
 • 150 ml verse room
 • scheut rode wijn
 • vers geraspte parmezaanse kaas
 1. Verhit de olijfolie in een grote steelpan en bak de verbrokkelde worstjes al roerend zodat ze nog meer uiteen vallen. Voeg er de ui, rozemarijn, laurier en chilli aan toe en laat op zacht vuur ongeveer 30 minuten sudderen.
 2. Giet er de rode wijn bij en laat op een hoog vuur verdampen. Voeg de tomaten toe, roer en laat de saus op een laag vuur dik worden voor 45-60min. Roer regelmatig.
 3. Kruid nadien met peper, zeezout en nootmuskaat. Voeg de room en de helft van de Parmezaanse kaas toe. 

 4. Kook de penne in ruim kokend gezouten water en laat goed uitlekken. Voeg de penne aan de saus toe en serveer met de rest van de parmezaan.

Wil jij ook je keuken met firmax realiseren? Benieuwd naar wat het allemaal kost en welke materialen er nog beschikbaar zijn? Contacteer ons en we helpen je graag verder.

keuken firmax ikea werkblad inox naadloos
Krijg regelmatig tips & tricks omtrent keuken ervaringen en esthetiek.
Sign up for our newsletter